Miért hatékony száj- és fog fertőtlenítő a propolisz tinktúra?

A propolisz, vagy méhszurok ragacsos építőanyag, melyet a méhek a kaptár falainak betömködésére használnak. Az általában a fák rügyeiről begyűjtött propoliszt a méhek átalakítják, és fertőtlenítőként alkalmazzák: A sárgásbarna, kávé színű propolisszal tömített kaptár falain a kórokozók és baktériumok nem hatolnak át! propolisz

A méhszurok maga a természetes antibiotikum. Fertőtlenítő hatása a flavonoid vegyületek szép számának tulajdonítható. Összetevői között vitaminokat (B1, B2, B6, C, E) fehérjéket és aminosavakat, továbbá enzimeket, illóolajokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (pl.: kalcium, magnézium, mangán) is találni.

Emberi felhasználásra a propoliszt természetesen fertőtlenítő hatásai miatt kezdték alkalmazni!

Belsőleg történő alkalmazásra a legjobb a propolisz tinktúrás oldata: Ez tulajdonképpen az alkoholban áztatott propolisz, érlelt, majd leszűrt oldata. – Hazánkban is könnyedén beszerezhető, megrendelhető.

Szájhigiénia, szájüreg egészségének a megőrzése propolisszal

Szájvízként, a száj fertőtlenítésére:

A propoliszos tinktúra a szájüreg öblögetésére kiváló. Fertőtlenítő hatásait hamar kifejti, emellett olyan szájüregi problémák ellen, mint az afták, a fogínyvérzés vagy a parodontózis (a fogíny lassú és kóros visszahúzódása a fognyakról) ellen is hatékony lehet.

Az afták elfekélyesedése például egészen jól megelőzhető pusztán a propolisszal. + A porpolisz hatékonyan alkalmazható a különböző helyeken, így a száj környékén megjelenő herpesz ellen is.

Megjegyzés: A tinktúrás öblögetés alatt (jelen esetben legalábbis) a propoliszos cseppekkel végezhető, napi 3-szori öblögetést értjük.

Fogápolás:

  • A népi gyógyászatban a propoliszt előszeretettel alkalmazták foghúzást követően a sebes/vérző ínyfelület fertőtlenítésére.
  • A propolisz fájdalomcsillapítóként is funkcionálhat fájó fogak esetén. Pusztán a tinktúrával úgy csillapíthatjuk fogfájásunkat, hogy az alkoholos oldatot egy vattapamacsba mártjuk, amivel gondosan bekenjük az érintett felületet.
  • Lyukas fogak esetén jelentkező fogfájás ideig-óráig enyhíthető a propolisszal.
  • Mint gyulladáscsökkentő, fogínygyulladás otthoni mérséklésére is alkalmazható.
  • Fogrémekhez adva pár csepp oldatot, támogatható a fogak egészsége, elősegíthető tisztításuk.

Gombaölő hatás:

A méhszurok antibakteriális tulajdonságai mellé gombaölő hatás is társul. Ebből kiindulva a szájpenész természetes kezelésében is segítségünkre lehet.